tisdag 31 maj 2011

Pure Imagination

Ett inlägg som mycket konkret demonstrerar varför
vår hjälte inte arbetar inom televisionens produktionsbolag.

Jag började skriva för teve när jag var cirka 13 år. Då började nämligen jag, och några av mina vänner, att göra fan fiction av "Rederiet". Den populära svenska såpoperan hade gått i någon säsong och vi var imponerade.

Problemet var att vi endast hade vår fantasi. En fantasi utan budgetramar. Snart befann sig en kärnvapenbestyckad M/S Freja på världsomseglingar för att kriga med hemliga nazistubåtar som gömt sig på havets botten sedan 1940-talet. Och Rebecca Dahlén hade fått ta över hela skiten, för hon var hetare än Reidar. Ungefär så minns jag det.

Varför jag tar upp det? Jo, idag läste jag en text av Spoony. Det var en del i hans serie "Reasons I Shouldn't Write Screenplays". I texten beskriver han en fiktiv sextonde säsong av "Cityakuten". Needless to say, för de som sett en del av Spoony, så spårar handlingen ur ganska fort, och läkarteamet får både zombiefarsoter och militären på halsen.

Det är typ fan fiction, även om Spoonys text mer försöker visa på hur han hade velat återuppliva en serie som sedan länge gick på tomgång. Eller en del kanske inte vill klassa det som fan fiction, men det skiter jag i, det är ändå inte poängen.

Poängen är att det här görs alldeles för sällan. Gamla serier får gå på tomgång för att till sist läggas ner. Varför inte kasta om handlingen totalt. Visst, en sådan omsvängning kan, som Spoony också är inne på, skrämma bort många fans, men det kan också vinna en hel del nya. Vad hade exempelvis kunnat hända i en elfte säsong av "Tre Kronor"? Vilka karaktärer dog egentligen i sista avsnittet av den tionde säsongen, när Sten Frisk sprängde sig själv och hela lokalen i luften? Eller hände det aldrig? Var det bara Reine som drömde?

Eller skulle en elfte säsong handla om Sten Frisks vistelse i helvetet och om hans genomruttna själs strävsamma kamp för att återta en plats på jorden? Vad händer när Satan ser potentialen och befordrar Sten Frisk till en demonisk varelse med överjordiska krafter och återför honom till en intet ont anande värld?

Eller skulle den elfte säsongen följt sorgearbetet hos ett litet mellansvenskt samhälle som drabbats av en gigantisk katastrof, en handling där otröstlig förtvivlan snart ger vika för kvardröjande ångestsyndrom, bitterhet, uppslitande arvstvister och skuldkänslor. Ett samhälle i obalans, helt oförmöget att hantera ankomsten av en mystisk man som utlovar en nystart, som inspirerar och föder drömmar. Men är nykomlingen verkligen den han utger sig för att vara, och vad menar han egentligen med sitt prat om "den sköra balansen mellan kvardröjande död och alltjämt levande själar"?

Eller var explosionen i själva verket en avancerad försäkringsbluff? En okänd ägare till "Tre Kronor" dyker plötsligt upp i början av en elfte säsong, och kan inkassera ett mångmiljonbelopp på den försäkring fastighetsbolaget tecknade bara veckor tidigare. Han lovar att återinvestera pengarna i lokala projekt, men det visar sig snart att det bara är de lokala företagen och kommunen som pumpar in pengar i de gemensamma projekten. Samtidigt börjar någon gräva upp gravarna på kyrkogården...


Kom inte och säg att ni inte hade velat se en elfte säsong om det haft ramhandlingar som exemplen ovan! Jag hade fanimej suttit klistrad! Ring teve och tjata! Och när ni ändå gör det, be dem om en 21:a säsong av Rederiet också. Det sägs att Reidars skatt ligger nedgrävd någonstans i Karibien!

2 kommentarer:

  1. En anledning till att jag gillar animeserier är just att de (ofta) har ett färdigt slut, till skillnad från många amerikanska serier som fortsätter så länge de är någorlunda populära även om de inte har något kvar att berätta.

    Den senaste serien som verkligen irriterade mig med det sistnämnda är "Scrubs". Den hade ett så fint slut, och så var de ändå tvungna att gör "Med School" som inte är närmelsevis lika kul.

    SvaraRadera
  2. Brukar animeserier ha ett helt färdigt komplett manus, eller skriver de ett slut och skapar sedan utfyllnad allt eftersom, om serien blir populär?

    Det som hände med Scrubs är ännu värre än när serier läggs ner efter att ha gått på tomgång. Har en serie fått ett bra och värdigt slut i tid så är det normalt sett dödsstraff på att återuppväcka den.

    SvaraRadera