fredag 3 juni 2011

You have never been in love until you've seen the stars reflect in the resevoirs

Ett inlägg vari vår huvudperson sällar sig till skaran av frågetecken.

Sportpremiär i den nya bloggen! Det ska handla om Allsvenskan.

Det har blossat upp en debatt huruvida fotbollsföreningar ska kunna bötfällas på grund av saker som personer på läktaren skriker. En av de aktuella anmälningarna gäller att fans skanderat "domarjävel".

Man talar ofta om att fotbollen måste ta sitt samhällsansvar. Men då måste fotbollens aktörer också underställas samhällets skydd. I detta fallet måste även fotbollsfans omfattas av yttrandefriheten. En kritisk banderoll har också anmälts, och det sjuka i hela spektaklet illustreras väl i det faktum att det är Disciplinnämnden - som kritiserades på banderollen - som ska bestämma huruvida banderollen är straffbar enligt regelverket.

Fotbollspassion övergår i sällsynta fall till fotbollsvåld. Lösningen kan dock inte vara att angripa passionerade fans. Man måste få känna, leva och tycka saker även på en fotbollsläktare. Visst begriper jag att man vill få bort de värsta avarterna från läktaren, men från att förbjuda rasistiska ramsor till att bötfälla fotbollsföreningar för att åskådare i vild upphetsning vräker ur sig ett "domarjävel" är steget långt.

Det finns dessvärre personer inom svensk fotboll som väntat på ett sånt här tillfälle. En del vill kväva passionen, ta bort ståplatsläktarna, som vill strömlinjeforma, förbjuda, censurera supporterkulturen och avdemokratisera fotbollssverige. När vi på kort tid haft flera enstaka dårar som kastat in föremål eller gått in på planen ser dessa krafter sin chans till långtgående och repressiva åtgärder för att komma åt allt de anser kunna skada "produkten svensk fotboll".

Passion och supportrar är rätt oförutsägbara parametrar. Livet för en del aktörer kompliceras av dess existens. Men utan passion och supportrar är fotboll ingenting annat än en omständlig form av motion.

För fotbollens skull måste föreningarna vars supportrar visat känslor frias. För fotbollens skull måste kritiska banderoller tillåtas. Fotbollen är inte alltid finkänslig, välpolerad eller politiskt korrekt - och det är väl bland annat därför vi är så många som älskar den. För att den är som livet, kärleken och människor i allmänhet: icke perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar