måndag 27 juni 2011

Let the children come to me

Ett inlägg vari vår ärkeskurk botaniserar i sagoböckernas ursprungskällor - det vill säga historieböckerna - och finner en fascinerande berättelse om död, gnagare och musik.

I dag är det den 27:e juni. Rent tekniskt. Detta blogginlägg påbörjades dock redan den 26:e juni och på detta datum, år 1284, försvann 130 barn från staden Hameln. Ja, det är givetvis denna händelse som sagan om råttfångaren i Hameln baseras på.

Ej oväntat är det bröderna Grimm som varit i farten. Deras sagor bygger inte sällan på någon verklig historisk händelse, eller allmänt spridd tolkning av en historisk händelse.

Det tidigaste dokumentationen av barnens försvinnande (man kan tolka texterna som att barnen försvann eller "förlorades") är från ett kyrkofönster från cirka år 1300. Det är att betrakta som i närtid som historiekälla. Staden Hamelns tidigaste stadskrönikor, från år 1384, inleds med orden "Det är 100 år sedan våra barn lämnade oss".

Och visste du att det sedan många, många år finns en lag som, av respekt för offren, förbjuder framförande av sång och musik på en viss gata i Hameln?
"During public parades which include music, including wedding processions, the band will stop playing upon reaching this street and resume upon reaching the other side."
Visst låter det spännande? Läs mer om händelsen, teorier om vad som hände, och sagans utveckling på Wikipedia. Den engelska versionen överträffar vida den svenska i omfattning och matnyttighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar