onsdag 12 juni 2013

This is the new shit

Åminnelser utav fekalisk chock, samt välvilligt tips kring nördigt samtal.

I lördags skulle jag - för första gången - byta blöja på min gudson. Hans mamma meddelade att det bara rörde sig om en kissblöja. Jag är inte speciellt van vid att byta blöjor, jag har väl gjort det kanske 2 gånger i mitt usla liv, men nåväl, det skulle göras. Döm av min förvåning när gudsonen fyllt blöjan med mängder av bajs. Hans mormor fick ta över. Inte så mycket för att jag blev äcklad, utan för att jag var helt oförberedd och inte visste vad jag skulle göra.

Det är en klassisk "Dagens demon". Därifrån är steget till rollspel inte så långt, så nu tycker jag ni ska lyssna på Öppethusgruppens Podcast avsnitt 2, där vi bland annat diskuterar vilken typ av människa som väljer att spela en druid i en stadskampanj egentligen?


Marilyn Manson - This is the new shit

lördag 8 juni 2013

Read all about it

Ett inlägg vari bloggen rekommenderar ett stycke episk läsning.

Läste ut Ken Folletts bok "Giganternas fall" (Fall of giants) nyligen. Follett är en av mina favoritförfattare. Jag gillar i synnerhet hans historiska romaner, vilket "Giganternas fall" är, då den utspelar sig under åren 1905-1924, eller tja, mellan 1911-1924, det beror på om man räknar flashbacks. Merparten av boken utspelar sig därmed under 1:a världskriget. Detta krig har alltid fascinerat mig mer än den omtalade uppföljaren, inte minst för att det var mer komplext.

Andra världskriget är tämligen rättframt. Det råder få tvivel om orsaker och vilka som bar skulden. Det första världskrigets förspel är långt mer invecklat, och vem som egentligen bar skulden debatteras alltjämt. I skolan fick man lära sig att kronprins Franz Ferdinand av Österrike-Ungern blev mördad, och att det utlöste kriget. Men i själva verket var attentatet i Sarajevo bara den antändande gnistan, som orsakade en oanad kedjereaktion.

Follett beskriver händelserna väl i boken, som så ofta i sina alster. Visst tar han sig vissa konstnärliga friheter, men i det stora hela använder han sig av historiska fakta, och han brukar dessutom vara så vänlig att han själv tydliggör vad som är hittepå i slutet av boken.

Jag rekommenderar alltså Fall of giants varmt. I första hand är det en episk berättelse om ett antal familjer från olika länder, men det är också något av en lärobok i det tidiga 1900-talets historia. Konsekvenserna av de beslut som fattades då lever vi med än idag. Historia är som mest intressant när man kan koppla ihop händelser i dåtid med läget i nutid. Det är ett av skälen till varför jag personligen tycker skolans historieundervisning borde fokusera mindre på stenålder och medeltid, men desto mer på 1800-talet och 1900-talet.
Problemet är att undervisningstiden är begränsad, och världens historia jävligt lång, och om man som de flesta lärare tar saker i tur och ordning så hinns det kanske viktigaste inte med.

Nåväl. Snart får jag väl ge mig i kast med uppföljaren. Follett har för övrigt skrivit två andra av mina favoritböcker: The Pillars of the earth och uppföljaren World without end (båda dessa har blivit miniserier i TV, jag misstänker att även Fall of giants kommer filmatiseras) Läs, bli underhållen och bli framförallt klokare.