tisdag 1 november 2011

Vem ska jag trololo på?

Bloggen breddar ett perspektiv.

Min gode vän Björn bloggade om Eduard Khil, mer känd som Trololo-mannen. Eftersom Björn är en god människa så valde han att lyfta fram de mer humanistiska sidorna hos den grånande artisten och hans fina videobudskap om gemenskap, och om Trololo som ett statement.

Den här bloggen är inte fullt så god.

"Det hade varit lätt för en åldrad stjärna att spela med och låta sig reduceras till en pajas, om så bara för att få omfamnas av den flyktiga uppmärksamhet som kommer med ett Internet-kändisskap" skriver Björn, och det är så sant. Eduard Khil står över sånt. Han skulle aldrig utnyttja denna revival för att playback-sjunga låthelvetet i teve...
Ähum! Nåja, det där var iallafall ett värdigt framförande, utan några irrelevanta dumheter. Jag menar, det fanns ju exempelvis ingen vidrig buktalardocka, och dansarna innehöll vare sig någon Darth Vader, Snövit, Sexy nurse, musketör, eller apjävlen från musikvideon till "I'm going slightly mad"...
Det finns ändå ett viktigt budskap, en paradox i att denna låt sprids över världen, skriver Björn, eftersom texten blev censurerad av sovjetregimen eftersom dess cowboytema var för USA-vänligt. Lyssna bara på vad låtförfattarens son berättar:
"Nobody banned its lyrics, but my father just composed the music during the period of his disagreement with Lev Oshanin. The latter told him that the lyrics are more important in a song and that a composer is nothing without a lyricist. So Dad told him during the argument, "Well, I don't need your verses at all, I'll manage without them."
Äh, fan också.

Visst är det trevligt med vidgade vyer, breddade perspektiv och ondskefullt opponerande? Eduard Khil är dock en hjälte i vilket fall som helst. Han kanske bara inte är riktigt så värdig som han vill få oss att tro...lolo!

4 kommentarer:

 1. Bah!

  Det är väl klart att han ska framföra låten som playback, det var ju så den blev känd!

  Och vad gäller Snövit, Vader m fl... tja, han sa ju att varje människa nog har sin egen tolkning av låten. Jag ger mig attan på att varenda karaktär där på scenen var hämtad från någon youtube-remix av låten. Och i så fall var det helt i linje med hans "internet förenar"-tal.

  SvaraRadera
 2. Den bevisbördan leever så roooligt! Bevisbördan är din, bevisbörda baby bevisbörda baby!

  Eduard Khil - mer människa än man tror!

  SvaraRadera
 3. Bah! Apjävel-videon har haft 140 visningar, knappast tillräckligt för att man ska kunna tro att de ryska tv-producenterna anser det duga som motivering.

  Och Darth Vader-videon... den las upp på tuben EFTER (1 okt 2010) Khils liveframträdande (17 sept 2010). Hönan eller ägget?

  Dessutom: musketören, sjuksystern, lolitan, riddaren, piloten, kosacken?

  Internet - åtminstone Youtubes videobeskrivningar - är MIN vän!

  SvaraRadera