tisdag 24 april 2012

The Death & Resurrection Show

Den ädla bloggen förtäljer historier från rollspelens förlovade värld.

Jag är i teorin med i totalt tre rollspelsgrupper, men i praktiken snarare två. I den ena kör vi Ironclaw. I den andra kör vi lite olika spel, men för närvarande mest Fallout PnP.

I den sistnämnda kampanjen, som alltså utspelar sig i Fallouts post-apokalyptiska värld, spelar jag en scavenger vid namn "Hederlige Harry". Han är en snabbkäftad, skrupellös och smågirig medelålders man med sinne för affärer och som ogärna lämnar några spår efter sig. "No loose ends", som han brukar säga innan han - exempelvis - skär halsen av någon som möjligen vet för mycket om honom eller om hans affärer.

Dagens session började med det intressanta faktumet att en av de andra karaktärerna i gruppen inte dog. Förra äventyret slutade med att två av gruppens medlemmar dog i en våldsam strid - båda bröder, vars syster vi letar efter, och därmed tämligen vitala karaktärer för kampanjens fortlevnad - men idag levde den äldre brodern Bill.

Anledningen? Tja, Henrik Röde hade läst reglerna, där det framkommer att rollpersonen lever ner till -6 HP, och att HP ska avrundas till spelarens fördel. Eftersom Bill fick pisk ner till -5,6 HP så blev det -5, och därmed levde han nätt och jämt.

Hans broder skulle begravas i sin hemby, så gruppen begav sig, - under vissa protester från Hederlige Harry, dit. Väl i infödingarnas by så utmärkte sig Harry genom att kränga eldvatten till byns ungdomar, något som inte alls uppskattades av de lite äldre jägarna. Smockan - eller spjutet - hängde i luften, men det hindrade inte Harry från att lite senare, när gruppen var tillbaka i staden Califo, göra upp en deal som går ut på att hans affärskompanjon Rum Joe ska leverera eldvatten till byn i utbyte mot healing powder och/eller djurhudar.

Califo, ja. Vi var där för att mellanlanda på väg till Redrock, där vi misstänker att Bills syster finns. I Redrock ska även en Mr Gray husera, och han kan veta mer om cheesypuffs, något som min karaktär - av oklar anledning för övriga - letar efter. När Hederlige Harry står i godan ro i Califos General Store för att köpa lite vatten inför resan, så får han plötsligt en revolver riktad mot sin tinning. En man som visar sig vara prisjägare har honom på kornet, och ungefär så här lät dialogen (något nedkortat):

Prisjägaren: "Hederlige Harry?"
Hederlige Harry: "Nej nej, du tänker på min bror, Ohederlige Osvald!" (slår en mycket lyckad Speech)
Prisjägaren: "Åh, jaha. Jag ber så mycket om ursäkt."
Hederlige Harry: "Varför jagar du min bror?"
Prisjägaren: "Han är efterlyst för mord, han har ett pris på sitt huvud på 500 caps."
Hederlige Harry: "Jaha ja, jag ska hålla utkik efter honom!"
Prisjägaren: "Ja, gör det. Adjö." (går mot dörren)

Hederlige Harry försöker då ridderligt och modigt att skjuta prisjägaren i ryggen, men missar rejält. Prisjägaren vänder sig något förvånad om och skjuter Harry för 5 HP i skada.
Hederlige Harry skjuter tillbaka och sätter två skott i prisjägaren (17 respektive 11 HP), som dock står upp. Prisägaren slår därefter en critical hit på Hederlige Harry, som får en kula rätt i ögat och en total skada på 36 HP (27 efter 25% reducering pga leather armor). Hederlige Harry, som har 25 HP totalt och redan var skadad för 5, hamnar på -7 och dör ihjäl.

Mina så kallade kamrater rusar då in i affären, och Röde slår faktiskt ihjäl prisjägaren. Inte som en hämnd för sin fallne kamrat, utan för att prisjägaren vägrar låta honom få plundra mitt lik.

... men ännu ett mirakel sker! När mina så kallade kamrater håller på att skriva upp statsen för min fina leather armor så visar det sig att den har en DT på 2. DR är Damage Reduction (25% på denna rustning), men DT står för Damage Threshold, vilket innebär att den automatisk absorberar de första två HP man får i skada. Man ska alltså dra av 2 HP på skadan direkt.

Hederlige Harry, som låg på -7 HP efter skottet i huvudet, ligger efter omräkning plötsligt på -3 HP och lever!

... visserligen är han drabbad av blindness, men vi fick med oss en fin doktor i detta äventyr (Rogers nya karaktär), och han kan fixa sånt. Problemet är väl att doktorn kräver vissa garantier och godhetslöften av Harry för att fixa till ögat. Huruvida detta går att lösa kommer visa sig i nästa äventyr.

Hederlige Harry är för övrigt ett minne blott även om han inte dog. Med ett pris på sitt huvud kommer han byta identitet och utseende så fort det bara går. Säg farväl till Hederlige Harry. Säg hej till Hemlige Arne, en man med ett stort skägg som döljer det mesta!

PS.
Killing Joke - The Death & Resurrection Show
DS.

2 kommentarer:

  1. Synd att jag missade det! Men hela krånglet med Schrödingers karaktärer visar lite på att Fallout-systemet är för komplicerat för sitt eget bästa. Fast det är ändå settingen man spelar för, inte reglerna.

    SvaraRadera
  2. Fast jag tycker inte reglerna är speciellt komplicerade. Det tar alltid tid att komma in i nya regelverk. Då är Ironclaw mycket mer komplicerat - eller jag upplever det åtminstone som svårare att komma in i eftersom det är så mycket nytt - än Fallout.

    SvaraRadera