söndag 4 december 2011

Hej didilidi, en rånmördare ska jag bli

Är originalet alltid bättre?


Eftersom Doug Walker har Disneycember-maraton på TGWTG så började jag läsa på lite bakgrundsfakta om de tidiga Disneyfilmerna. Pinocchio var, som en del vet, den andra animerade långfilmen från Disney, efter Snövit och de sju dvärgarna.

Jag har alltid trott - på något sätt utgått ifrån - att Pinocchio var en originalskapelse från Disney. Men inte då. Filmen baseras på sagan Le avventure di Pinocchio, skriven av italienaren Carlo Collodi på 1880-talet.

Som så många ofta är originalsagan rätt så annorlunda och framförallt mycket hemskare än Disneyfilmen. Frågan jag vill ställa är dock om inte Pinocchio tar priset.

Allt går att läsa i Wikipediaartikeln som jag länkar till ovan. Låt mig bara kort sammanfatta vad original-Pinocchio är:

En elak liten träpojke som får Gepetto fängslad, mördar Benjamin Syrsa genom att kasta en hammare på honom, lyckas bränna upp sina egna fötter då han slumrar till för nära kaminen, säljer sina skolböcker (som Gepetto sålt sin enda rock för att finansiera) för att kunna gå på dockteater, får tag i pengar som en räv och en katt lurar av honom - genom att råna honom och sedan HÄNGA HONOM I ETT TRÄD.

Så slutar originalversionen. Collodi la sedermera till fler kapitel, eftersom han ville göra om det till en barnbok. Andra halvan - den som lades till - är full av äventyr och slutar lyckligt, men likväl: den första versionen är rätt långt ifrån Disneys.

Vilken version som är bäst? För Disney är det helt klart deras tillrättalagda version som passar deras koncept bäst. Men det skulle å andra sidan vara intressant om någon gjorde en animerad film med originalets - version 1 - elakheter och våldsamma slut.

3 kommentarer:

  1. Hmmm... en framtida "Bok eller Bio" kanske? Vi får se.

    SvaraRadera
  2. Efter att ha läst Wikipedias plot-sammanfattning så tycker jag andra halvan verkar spreta rätt rejält, känns som författaren lagt in väääääldigt många olika - nästan fristående - äventyr. Men visst. Kanske kan vara värt.

    SvaraRadera
  3. Jag visste att det fanns en italiensk förlaga, men jag hade ingen koll på skillnaderna. Hade för mig att Benjamin Syrsa var helt och hållet Disneys skapelse, men det fanns tydligen en ur-version av honom också (om än namnlös och kortvarig).

    Hur som helst borde man kunna tillämpa Collodis princip på andra verk. Exempel: När lammen tystnar, del 2: Hannibal Lecter blir fåraherde och mentor åt en skock talande lamm. Tillsammans kämpar de mot det kriminella vargsyndikatet.

    SvaraRadera