tisdag 20 december 2011

Troll-lololo

Vår ärorike hjälte, planeternas evige härskare och världens ljus,
fortsätter att nörda ner sig totalt i saker han egentligen inte har tid med.

Monster alltså. Finns ju gott om i diverse Monster Manuals och Bestiariumer... Bestiarier... Bestiariums? Att skapa egna monster kan därför verka totalt onödigt och slöseri med värdefull tid ("Tiden är den eld vi alla brinner i!" som en av mina mer poetiska vänner säger) men har en vettig och logisk anledning någonsin stoppat mänsklig idioti?

Således skall här skapas monster till den helvetesvärld jag bygger upp. Detta har jag hintat om innan, i synnerhet att jag tänker skapa en egen variant av troll. Lyckligtvis är det rätt lätt att skapa monster i Microlite20, inte minst tack vare en bra steg-för-steg-guide av Greywulf.
"Whatever their origin, I guarantee your gameworld will be better off with Ninja Monkeys in there, somewhere."
-Greywulf
Jag kan nästan garantera att min spelgrupp kommer slippa springa in i ninjaapor. Troll, däremot, kommer det finnas gott om i skogarna. De ska vara det stora gisslet i världen, högst närvarande och ett ständigt orosmoment för bönder, jägare, äventyrare, kurirer, bybor, köpmän - ja i princip alla.

I det extra feta kompendiet med Microlite20-versioner/tillägg/extragrejer finns förvisso redan ett typtroll, men det är alldeles för svårt för min smak. Mina standardtroll ska liksom inte ha 63 jävla hp, utan deras styrka ska snarare ligga i antal.

Exakt hur lätt är det att skapa ett monster i Microlite20? Regeltexten är kort och koncis:
To create new monsters, assign Hit Dice (d8 for most things, d12 for Dragons and Undead). Attack bonus and skill level = number of Hit Dice. If it's an intelligent critter, +3 bonus to one skill. Assign stats to suit. Equip and add abilities as required.

Quick tip: to speed monster creation further, multiply the Hit Dice by 5 for hit points; multiply Hit Dice by 7 for Dragons and Undead
Eftersom jag är sadist så tänker jag faktiskt avslöja lite av vad som komma skall. Nå, det finns ett bra skäl också; trollen är så vanligt förekommande att deras grundläggande drag är kända av alla. Barn får med modersmjölken höra hemska historier om trollen och deras härjningar, så alla är rätt väl införstådda i vad ett troll är och har för egenskaper.
"Nä, de ä sant, ett troll kan en skapli krigare väl handskas mä. Men di komme sällan en å en, de e like sant de. Fråge du folk som vet, dumjävel, så kan di sä da att trolla komme i gruppe om tre elle fyre, å iblann ha di ett stortroll som leder di! Vettigt folk gö bäst i å springe vi förste anblick!"
- Gamle gubben Truk, värdshuset "Tre Svärd", Östra Oesis
Här är en inblick i mitt arbete med Troll v1.0 (Basse version). Kom gärna med input, nöjet blir så mycket större om ni stryker med av en skapelse ni själva varit med och format!

Standardtroll
2HD (hp 16 (5+3+5+3)), AC 11, Club +5 (1d6+3), Claw +5 (1d4+3)
STR 16 DEX 10 MIND 6
Attack bonus: +2
Physical +4, Subterfuge +1, Knowledge +1, Communication +1
Abilities: Natural armor +1, Darkvision 90 ft, Scent, Disease (Injury, DC 12, Filth fever)

Stortroll
3HD (hp 27 (5+4+5+4+5+4)), AC 12, Club +7 (1d6+4), Claw +7 (1d4+4) Bite +3 (1d8)
STR 18 DEX 10 MIND 8
Attack bonus: +3
Physical +6, Subterfuge +1, Knowledge +1, Communication +1
Abilities: Natural armor +2, Darkvision 90 ft, Scent, Damage reduction 5/magic, Disease (Injury, DC 15, Red ache)


Lite så tänker jag. Inte överjävliga, inte helt lätta, men i vilket fall ett gissel. Det finns som sagt många berättelser om trollen i denna värld, och de har varit föremål både för rena utrotningsexpeditioner och halvt vetenskapliga studier.
"Mina efterforskningar, som I haver redogjort för i flertalet väl ansedda skrifter, antyda att den typiska trollstammen bestå av fyrtio till sextio individer. Emellertid kunna trollstammen i vildare områden bestå utav hundratals individer, givet de rätta av förutsättningar. Vad gälla de s.k. 'Stortrollen' äro undertecknad och övriga skollärda överens om, att de utgöra cirka en tjugondel av trollpopulationen."
- Rajana Nedtecknaren - "Världens vidunder och kräk"
Troll är håriga, eländiga och smutsiga varelser. Som köldtåliga allätare är de dock extrema överlevare och väl lämpade för ett liv i skog och mark. Helst äter de kött - även as - men de kan också livnära sig på svampar, bär, rötter med mera. När de beger sig in i civiliserade områden är det framförallt för att hitta mat; i första hand boskap. Det är inte helt sällsynt att de också tar människor som föda, i synnerhet barn, ensamma jordbrukare eller skogshuggare.

Därtill är trollen i regel barnsligt förtjusta i saker som glimmar. Detta innebär naturligtvis att de - om de anfaller exempelvis en bondgård - lägger beslag på eventuella smycken och glas de hittar. Dessa bär stammens ledare sedan med stolthet, som troféer, i alla möjliga och omöjliga kombinationer. Lyckligtvis för jägare och äventyrare så är troll med blänkande och klirrande attiraljer något enklare att upptäcka. Olyckligtvis innebär det samtidigt ofta att trollet man hittar är ett stortroll.

Äh. Kort sagt: Trollen kommer ställa till ett helvete för er. Jag ska lära tvinga er att älska dem. Men som sagt, synpunkter är välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar